طبق تعریف سازمان جهانی کار، همه کارهایی که توسط کودکان انجام میشود نباید به عنوان کار کودک طبقهبندی شوند که قرار است حذف شوند. مشارکت کودکان یا نوجوانان بالاتر از حداقل سن برای پذیرش در بازار کار در کارهایی که بر سلامت و رشد شخصی آنها تأثیر نمیگذارد یا در تحصیل آنها اختلال ایجاد نمیکند، عموماً مثبت تلقی میشود.

این شامل فعالیتهایی مانند کمک به یک کسب و کار خانوادگی یا کسب درآمد در خارج از ساعات مدرسه و در طول تعطیلات مدرسه میشود. این نوع فعالیتها به رشد کودکان و رفاه خانوادههایشان کمک میکند.
آنها مهارتها و تجربه را در اختیار آنها قرار میدهند و به آنها کمک میکنند تا در بزرگسالی به اعضای مؤثر جامعه تبدیل شوند. اصطلاح کار کودک اغلب به عنوان کاری تعریف میشود که کودکان را از دوران کودکی، پتانسیل و کرامتشان محروم میکند و برای رشد جسمی و روانی مضر است.
این اصطلاح به کاری اشاره دارد که:
از نظر ذهنی، جسمی، اجتماعی یا اخلاقی برای کودکان خطرناک و مضر است؛ و یا با محروم کردن آنها از فرصت حضور در مدرسه؛ مجبور کردن آنها به ترک زودهنگام مدرسه؛ یا ملزم کردن آنها به تلاش برای ترکیب حضور در مدرسه با کار بیش از حد طولانی و سنگین، در تحصیل آنها اختلال ایجاد میکند.

اینکه آیا میتوان انواع خاصی از کار را کار کودک نامید یا خیر، به سن کودک، نوع و ساعات کار انجام شده، شرایطی که تحت آن انجام میشود و اهدافی که کشورهای مختلف دنبال میکنند بستگی دارد.
پاسخ از کشوری به کشور دیگر و همچنین بین بخشهای مختلف یک کشور متفاوت است.
دلایل اصلی کار کودکان چیست؟
کار کودکان یک مسئله پیچیده با دلایل ریشهای متعدد و به هم پیوسته است که در کشورها و بخشهای اقتصادی مختلف متفاوت است. موارد زیر محرکهای اصلی هستند.
بدترین اشکال کار کودکان
بدترین اشکال کار کودکان شامل به بردگی گرفته شدن کودکان، جدا شدن از خانوادههایشان، قرار گرفتن در معرض خطرات و بیماریهای جدی و/یا رها شدن برای مراقبت از خود در خیابانهای شهرهای بزرگ – اغلب در سنین بسیار پایین – میشود.
اگر چه که کار کودکان اشکال مختلفی دارد، اولویت با حذف بدون تأخیر بدترین اشکال کار کودکان است که در ماده ۳ کنوانسیون شماره ۱۸۲ سازمان بینالمللی کار تعریف شده است:
(الف) همه اشکال بردگی یا شیوههای مشابه بردگی، مانند فروش و قاچاق کودکان، بندگی در ازای بدهی و رعیتی و کار اجباری یا قهری، از جمله استخدام اجباری یا قهری کودکان برای استفاده در درگیریهای مسلحانه
(ب) استفاده، فراهم کردن یا عرضه کودک برای فحشا، تولید پورنوگرافی یا اجراهای پورنوگرافی
(ج) استفاده، فراهم کردن یا عرضه کودک برای فعالیتهای غیرقانونی، به ویژه برای تولید و قاچاق مواد مخدر طبق تعریف معاهدات بینالمللی مربوطه
(د) کاری که به دلیل ماهیت یا شرایطی که در آن انجام میشود، احتمالاً به سلامت، ایمنی یا اخلاق کودکان آسیب میرساند (کار خطرناک کودک یا کار پرخطر).
منبع: https://www.ilo.org